22:20
Megújultak a Google minőségi irányelvei 2012. október 02-án


Google a király...

Tervezési és tartalmi irányelvek

  • Készítsen világos szerkezetű, szöveges linkeket tartalmazó webhelyet. Minden oldalra legalább egy statikus szöveges link mutasson.

  • Készítsen a felhasználók számára olyan webhelytérképet, amelyről elérhetik a webhely fontosabb részeit. Ha a webhelytérkép számos linket tartalmaz, akkor érdemes lehet felbontani a webhelytérképet több oldalra.

  • Egy oldalon lehetőleg ne legyen túl sok link.

  • A webhely hasznos és információban gazdag oldalakból álljon, az oldalak tartalma pedig legyen világos és pontos.

  • Gondoljon arra, hogy milyen szavakkal kereshetnek rá más felhasználók a webhelyre, és gondoskodjon róla, hogy ezek a szavak tényleg megtalálhatók legyenek a webhelyen.

  • A fontos neveket, tartalmat vagy linkeket lehetőleg szöveggel jelenítse meg, ne képekkel. A Google keresőrobot nem ismeri fel a képként megjelenített szöveget. Ha szöveges tartalmakhoz kell képeket használnia, az "ALT" attribútum segítségével helyezhet el néhány szóból álló leíró szöveget.

  • Webhelye <title> elemei és ALT attribútumai legyenek informatívak és pontosak.

  • Javítsa ki az elavult linkeket és a HTML-hibákat.

  • Ha dinamikus oldalak használata mellett dönt (vagyis az URL-címben kérdőjel szerepel), vegye figyelembe, hogy nem minden keresőrobot tudja ugyanolyan jól feltérképezni a dinamikus oldalakat, mint a statikus oldalakat. Érdemes minél rövidebb és minél kevesebb paramétert használni.

  • Tekintse meg a javasolt legjobb gyakorlatot képek, videók és multimédiás részletek esetén.

Technikai irányelvek
  • Nyissa meg a webhelyet egy szöveges böngészővel (ilyen például a Lynx). A legtöbb keresőmotor ugyanúgy látja a webhelyeket, ahogy a Lynxben megjelennek. Ha csillogó-villogó elemek, például JavaScript, cookie-k, munkamenet-azonosítók, keretek, DHTML vagy Flash miatt nem jelenik meg minden a szöveges böngészőben, akkor a keresőrobot sem tudja rendesen feltérképezni a webhelyet.

  • Tegye lehetővé a keresőrobotok számára, hogy a webhelyet munkamenet-azonosítók vagy az útvonalukat nyomon követő argumentumok nélkül is feltérképezhessék. Ezek a technikák nagyon jók az egyes felhasználók tevékenységének nyomon követésére, a keresőrobotok azonban teljesen másképp lépnek egyik oldalról a másikra. Az ilyen technikák alkalmazása azt eredményezheti, hogy a webhely indexelése nem lesz teljes, mivel a robotok nem tudják kiszűrni azokat az URL-címeket, amelyek másképp néznek ugyan ki, de ugyanarra az oldalra mutatnak.

  • Állítsa be a webszerveren az If-Modified-Since HTTP fejlécelem támogatását. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a webszerver értesítse a Google rendszert, ha a webhely feltérképezése óta módosult a tartalom. E funkció támogatásával csökkenthető a hálózati forgalom és a felesleges kérelmek száma.

  • Hasznosítsa webszerverén a robots.txt fájlt. Ez a fájl mondja meg a keresőrobotnak, hogy mely címtárak térképezhetők fel, és melyek nem. A fájlt tartsa a webhelynek megfelelő, naprakész állapotban, nehogy véletlenül blokkolja a Googlebot keresőrobotot. Keresse fel a http://code.google.com/web/controlcrawlindex/docs/faq.html webhelyet, ahol további tájékoztatást találhat arról, hogy miként küldhet utasításokat a webhelyét feltérképező robotoknak. A Google Webmestereszközök robots.txt elemzési eszközének segítségével tesztelheti a robots.txt fájl működését.

  • Igyekezzen biztosítani, hogy a hirdetések ne befolyásolják a keresőben elfoglalt pozíciókat. A Google AdSense hirdetések és a DoubleClick linkek esetén például a feltérképezést blokkolja a robots.txt fájl.

  • Ha vállalata tartalomkezelő rendszerre ruház be, ügyeljen arra, hogy a rendszer olyan oldalakat és linkeket készítsen, amelyeket a keresőmotorok fel tudnak térképezni.

  • A robots.txt fájl használatával megakadályozhatja a keresési eredményoldalak és egyéb olyan, automatikusan generált oldalak indexelését, amelyeknek a keresőmotorok felhasználói nem veszik hasznát.

  • Tesztelje webhelyét, hogy biztosan helyesen jelenjen meg többféle böngészőben is.

  • Kövesse nyomon webhelye teljesítményét, és optimalizálja a betöltési időket. A Google célja a legrelevánsabb eredmények és nagyszerű felhasználói élmény eljuttatása a felhasználókhoz. A gyors oldalak növelik a felhasználói elégedettséget, és javítják az internet általános minőségét (különösen a lassú internetkapcsolattal rendelkező felhasználók számára), így reméljük, hogy ahogyan a webmesterek fejlesztik webhelyeiket, az internet általános sebessége is nő.

    A Google javasolja, hogy minden webmester rendszeresen figyelje a webhely teljesítményét a Page Speed, YSlow, WebPagetest vagy más eszközök használatával. További információt, eszközöket és segédanyagokat találhat a Tegyük gyorsabbá az internetet című bejegyzésben. Emellett a Webmestereszközök webhelyteljesítési eszköze megjeleníti webhelye sebességét, amint azt a felhasználók tapasztalhatták szerte a világon.

Minőségi irányelvek

Az itt leírt minőségi irányelvek a megtévesztő vagy manipulatív viselkedés leggyakrabban előforduló formáival foglalkoznak. A Google más hasonló, itt fel nem sorolt eljárásokat is rossz szemmel nézhet. Egyáltalán nem biztos, hogy ha egy megtévesztési technika nem szerepel ezen az oldalon, akkor azt a Google jóváhagyja. Azok a webmesterek, akik energiájukat az alapvető szabályoknak megfelelően hasznosítják, jobb webhelyeket készítenek, ebből következően jobb értékelést is kapnak, mint azok, akik mindenáron megpróbálják megtalálni a kiskapukat.

Ha tudomást szerez arról, hogy valamely webhely megsérti a Google minőségi irányelveit, kérjük, tegyen bejelentést a spamről. A Google a bővíthető és automatizált problémamegoldást részesíti előnyben, ezért próbáljuk minimálisra csökkenteni a kézi munkával végzett spamszűrést. Bár nem mindig végzünk kézi műveleteket minden bejelentés nyomán, a spamjelentések fontosságát a felhasználókra gyakorolt hatás alapján rangsoroljuk, és néhány esetben a teljes spam jellegű webhelyet eltávolíthatjuk a Google keresési eredményei közül. Ám nem minden kézi művelet jár a webhely eltávolításával. Még olyan esetekben sem mindig nyilvánvaló a műveletek hatása, amikor végrehajtunk ilyeneket a bejelentett webhellyel kapcsolatban.

Minőségi irányelvek – alapelvek

  • Mindenekelőtt a felhasználóknak készítse az oldalakat, ne a keresőmotornak.

  • Ne tévessze meg felhasználóit.

  • Kerülje a keresőmotorok rangsorolását befolyásolni próbáló trükköket. Jó alapszabály, hogy felteszi magának a kérdést: nyugodtan el merné-e mondani versenytársának vagy egy Google-alkalmazottnak, hogy milyen technikát alkalmaz. Hasznos lehet feltenni a következő kérdést is: "Segíti ez a felhasználókat? Akkor is ezt tenném, ha a keresőmotorok nem is léteznének?"

  • Gondolja át, hogy mi teszi webhelyét egyedivé, értékessé és lebilincselővé. Tegye webhelyét a területén kiemelkedővé.

Minőségi irányelvek – specifikus irányelvek

Kerülje a következő technikákat:

Kövesse az alábbi és hasonló bevált gyakorlatokat:

Ha Ön is úgy látja, hogy webhelye nem felel meg az irányelveknek, módosítsa webhelyét, majd kérje a webhely felülvizsgálatát.

frissítve 10/02/2012

Ha elkészült a webhellyel:

Forrás: Google / útmutató webmestereknek

Megtekintések száma: 2434 | Hozzáadta:: tokio170 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
avatar