18:21
Linképítés a Pingvin algoritmus idején

Linképítés a Pingvin algoritmus frissítése után

A Google 2012. április 24-én világszerte egyszerre, egy időben
brutálisan megváltoztatta a weboldalak helyezési sorrendjét megállapító
algoritmust. Ezt a frissítést Pingvin névre keresztelték. Debütálása
óriási vihart kavart: hazánkban több ezren veszítették el bevételi
forrásukat

harcias pingvin
Ezt a cikket - ahogy a többit - sem angolról fordítottam le magyarra, ahogy másoknál megszokott. Mindig saját tapasztalataimat, véleményemet és észrevételeimet írom le. Most 102 weboldal 989 kulcsszó optimalizálását felügyelem. A kulcsszó helyezések változásából hitelesen megállapítható, miként hat a Pingvin frissítés egy-egy honlapra:

A hivatalos álláspont szerint a Pingvin frissítés a webspam visszaszorítása miatt lépett életbe.

Webspam-nak nevezzük azokat a honlapokat, amelyek jogtalanul állnak a Google élmezőnyében. Értékes tartalom nélküli oldalak, amelyek szinte csak reklámokból élnek.

A webspam visszaszorításával jobb minőségű keresési eredményeket kapunk. Az élmezőnyből eltűnik a szemét és csak a tiszta, értékes, információban gazdag honlapok maradnak.

Mindez nagyon szép, de mi van akkor, ha egy értékes weboldalt webspam-nak ítéli az új algoritmus?

30,50 akár 100 helyezés vesztéssel sújtja. Vagy akár örökre, teljesen kizárja a keresési eredmények közül.


A barátságos pingvinke kíméletlenül irtja a webspamot - függetlenül attól, hogy egy honlap tényleg szemét,
vagy csak az algoritmus hibájából lett szemétnek megjelölve

Világszerte óriási vihart kavart, hogy számos tiszta, információban gazdag és értékes honlapot ítélt a Google Pingvinje webspamnak.
A linképítésre és keresőoptimalizálásra pénzt, időt és energiát áldozó honlapok minden előzetes figyelmeztetés nélkül megkapták a webspam bélyeget.

Végzetes hiba a webspam definíciójában

Mától, ha egy honlap megkapja a webspam bélyeget, búcsút mondhat a bevételeinek. A problémát az jelenti, hogy a Google - lehet, hogy szándékosan - hibásan állapította meg a webspam fogalmát.

Jó eséllyel válik webspammá egy weboldal, ha

  • kulcsszó halmozásokat tartalmaz
  • az oldalra hivatkozó linkek szövege szinte egyezik, vagy nagy hasonlóságot mutat
Az utóbbi definícióban rejtőzik a végzetes hiba. Teljesen mindegy, hogy milyen okból, de ha egy honlap link profilja olyan linkekkel van tele, aminek a szövege egyezik, webspam bélyeget kap. Az sem számít, hogy a weboldal egy 20 éve működő cég honlapja...


Katasztrófa: aki az eddig megszokott módon folytatja tovább a
linképítést, minél eredményesebb lesz, annál nagyobb büntetés várható

A Pingvin frissítés a link szövegek gyilkosaként vonul be a történelembe.


A Google azon állásponton van, hogy egy jó honlapnak nincs szüksége mesterséges linképítésre. Legyen informatív, friss tartalom, ami majd magától vonzza a weboldal tulajdonosok elismerését. Vagyis a releváns
linkjeit.

A Google nincs tisztában a magyar mentalitással. A jó dolgokat szinte senki sem köszöni meg, míg a rossz dolgokért azonnal meghurcolják az embert. Lehet, hogy Amerikában működik ez a módszer, de itt nagyon
elbukott.

A magyar emberek nagy része azt sem tudja, hogyan lehet egy honlapon egy linket elhelyezni. De
ha mégis tudja, nincs az a jól megírt cikk, ami megérne egyetlen linket.

Manapság ki ér rá 1-2 évet várni arra, míg felfut a weboldala önmagában azzal, hogy értékes, hasznos, elismerésre méltó weboldalt készít?

Főleg akkor, ha a konkurensek intenzív linképítéssel egyre jobb és jobb helyeket érnek el. Mint tudjuk, a mesterséges linképítés 80-90%-ban járul hozzá a keresőoptimalizálás sikereihez.

Egy jól működő weboldal évek óta gyűjtögeti a linkeket. Különféle katalógusokból, fórumokból, portálokról, stb. A tisztességesen gyűjtögetett linkek során egyre jobb helyet ér el a keresőben. Örül, mert jönnek a látogatók.

A növekvő konkurencia nyomás hatására a linképítés egyre aktívabb, intenzívebb és erőteljesebb ütemet vesz fel.
Magyarországon ez katasztrófához vezet:

A Pingvin algoritmus webspamnak nevezi azt az oldalt, amely a linképítés során ugyanazt, vagy majdnem mindig ugyanazt használja a link szövegének. Tehát egy tisztességes virágárus, akinek 300 link katalógus
is jóváhagyta a linkjét mostantól fogva webspamnak minősül. Csak azért, mert a katalógusokban szereplő linkek szövege szinte mindenhol ugyanaz.

Minél több linket fogadnak el a linkkatalógusokban, a végén annál nagyobb lesz a bukás.

A Pingvin frissítés miatt a keresőoptimalizálás árak jócskán emelkednek. Az optimalizálók számára nagyobb szellemi kihívást, az ügyfelek számára többlet költséget jelent az új algoritmus

Menjünk le egészen a probléma gyökeréig. A problémát egy új szakma, a keresőoptimalizálás megjelenése okozza.

Intelligens emberek világszerte nagyító alá vették a Google ismeretlen algoritmusát. Hamarosan ízekre szedték. Megfejtették a Google rangsorolási titkát. Blogokon, fórumokon terjedt a hír, hogy a Google keresőt gyerekjáték kizsákmányolni.

Néhány óra alatt csodákat lehet elérni:

  • be kell írni a megfelelő kulcsszavakat a weboldal megfelelő helyeire (title, h1, képek, stb)
  • szerezni kell olyan linkeket, aminek a szövegében benne van a kívánt kulcsszó
Ezután kényelmesen hátradőlünk és élveztük, ahogy a Google postás hozza a több százezres, vagy akár milliós nyugdíjat.

A pénz szaga terjeng a levegőben. Egyre többen kívánják meg ezt a nyugdíjas jólétet. Egyre nagyobb a sor, a lökdösődés és a dulakodás és a tömeg a Google Kánaán kapuiban. Mindenki az első akar lenni. Az asztalostól kezdve a virágárusig mindenki ismerte az aranytojást tojó tyúk gyengéjét:

  • szerezz több linket
  • szerezz még több linket
  • szerezz még ennél is több linket

A keresőoptimalizálás tojt egy tojást, amiből egy megvadult bika kelt ki. Ezt hívjuk ma linképítésnek. Minden áron linkeket kell szerezni. Többet, jobbat, mint a sorban tolongó konkurensek tömege. Egyre több pénzt költenek az emberek linképítésre.

A befolyt pénzből új dolgokat lehet kitalálni:

  • online apróhirdetés feladásával is lehet linket szerezni
  • blogokban hozzászólásokkal is lehet linket szerezni
  • linkkatalógusba történő link ajánlással is lehet linket szerezni
  • álblogok, álhonlapok készítésével is lehet linket szerezni
  • fórum aláírásokkal is lehet linket szerezni
  • linkcserével is lehet linket szerezni
  • weboldalak láblécében elhelyezett - ún. sitewide (ejtése: szájtvájd) - linkekkel is lehet linket szerezni

A honlap tulajdonosok elkezdtek egyre több pénzt költeni linképítésre. A keresőoptimalizálás díjának 80-90 százalékát a linképítés teszi ki.

Az olcsó és hatékony keresőoptimalizálás gomba módra terjedt. A Google ezt nem nézheti ölbe tett kézzel. Nem egy jótékonysági szervezet. Több tízezer alkalmazottját, szerver parkjait, saját műholdjait, saját erőműveit valamiből finanszírozni kell.

Egyetlen bevételi forrása a keresőben megjelenő hirdetés, az Adwords.

A leleményes honlap tulajdonosok pedig inkább kifizették az egyszeri 100.000 forintot keresőoptimalizálásra, mintsem fizessenek havonta 100.000 forintot Adwords hirdetésre. A kereső
megjelenésekre fordított pénz jelentős részét a mai napig a keresőoptimalizálásra költik. Nem pedig Adwords hirdetésre.

Matt Cutts, a Google mérnöki csapatának vezetője, így nyilatkozott a keresőoptimalizálásról:

„We want people doing white hat search engine optimization

(or even no search engine optimization at all)...”

„Azt akarjuk, hogy az emberek csalás nélkül optimalizálják honlapjaikat

(de leginkább azt, hogy senki semmit ne optimalizáljon)...”

Forrás: Matt Cutts blogja


A Google fejeinek az év végén számokat kell prezentálni. A bevételt évről évre növelni kell. Hihetetlen, de válság ide, válság oda: a Google-nek sikerül minden évben felülmúlni az elmúlt év bevételeit.

Mit gondol mindezek fényében? Vajon megeshet, hogy a Pingvin algoritmus hátterében egy újabb profit növelő marketing kampányt folytat a Google?

Most, hogy mindezekkel tisztában van, magától is rá fog jönni, hogy mit kell tenni ezután:

A Google egyik lehetséges célja, hogy a keresőoptimalizálás költségeit növelje. Minél drágább a keresőoptimalizálás, annál többen váltanak át Adwords hirdetésre. A bevételt pedig az Adwords hozza.

A mostani Pingvin frissítés úgy teszi drágábbá a keresőoptimalizálást, hogy súlyosan bünteti az egyező link szövegeket. Ezzel hazavágta a linképítést.


Minél több linket szerez egy honlap, annál nagyobb büntetésre számíthat.

Egyesek itt feladják és lemondanak a mesterséges linképítésről. De nem mindenki. A ravaszabb versenytársak alkalmazkodnak és túlélnek.

Az alkalmazkodás és túlélés 7 szabálya:

  • Egyedi link szöveg:
    Ezután úgy szerezzen linkeket, hogy minden linknek egyedi szövege legyen. Legyen inkább kevesebb link egyedi felirattal, mint sok egyező link és egy 50 helyes büntetés.

  • Mély linkek:
    Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a mély linkekre. Célszerű a kezdőlappal legalább egyenlő értékben az aloldalak linképítésére is hangsúlyt fektetni.
     
  • Ossza be az idejét: A Google figyeli a linkek szaporodásának ütemét. Ha túl gyorsan szerez linkeket, büntetésre számíthat.
     
  • Adat módosítás:
    Ha van rá lehetőség, keresse fel azokat a linkgyűjtő katalógusokat, ahova regisztrált. Próbálja meg mindenhol egyesével átfogalmazni a link szöveget.
     
  • Hígítás:
    Kevés esély van arra, hogy a több éves linképítés során szerzett linkeknek a szövegét egyesével át lehet írni. Nincs más megoldás, mint gyorsan új linkeket kell szerezni teljesen
    eltérő szöveggel. Idővel megszűnik a büntetés, mert az új linkek felhígítják a linkek szövegét.
     
  • Szókincs:
    Képzelje el, hogy a weboldalára hivatkozó összes linket szavakra bontjuk. Új sorba írjuk azokat a szavakat, amelyekkel eddig még nem találkoztunk. Mekkora lesz így a lista? 5-10 elemet számlál? Törekedjen arra, hogy a linkek egyedi szavait tartalmazó lista tetemes legyen. 50 szó alatt meg se álljon.
     
  • Asszociáció:
    Hanyagolja az olyan linkeket, amelyik csak fő kulcsszavakra épülnek. Bátran lehet linkeket írni a kulcsszavakra asszociálható szavakkal is. Az értéke teljesen egyforma. Az új asszociációs rendszer tudja, hogy a tulipán és a rózsa egyaránt virág. Virág, virágküldés feliratú linkek mellett aktívan használjon virágneveket tartalmazó linkeket.


Forrás:
http://www.honlapteszt.hu/
Megtekintések száma: 2000 | Hozzáadta:: tokio170 | Címkék (kulcsszavak): pingvin algoritmus, google okosság, linkajánló, linképítés | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 1
avatar
1
Ha rosszakat írnak egy honlapról és linkelik is az oldalt az a google-nak mit jelenthet, mert itt tényleg nagyon ritka az az ember aki köszönet képen jókat ír..
avatar